nuffnang

Sunday, April 15, 2012

Pudding Caramel Yaws!

Dear blog,

Mid semester break kali nih, aku membzkan diriku dengan macam-macam activity.. Benda wajib yang slalu aku wat of course la nak wat project kat dapur!! So, one day aku pon mentelaah la buku nona yg dibeli okeh makcik aku.. Sekali aku ternampak resepi pudding caramel kegemaran ku.. Aku pon ape lagik dengan tidak segan silunya gi salin resepi dengan harapan aku nk mentry la buat..


Keesokkan harinya, aku dengan penuh excited gi ajak kakak iparku gi carefour nak bli bahan-bahan untuk pudding caramel ni ha.. Barang-barang yang diperlukan untuk membuat pudding caramel as follows:-

Bahan Caramel



1 cawan gula pasir

Bahan Pudding


2 sudu besar essence vanila


6 biji telur


3 cawan susu segar


1 cawan gula

So lets begin!! First step we need to prepare for the caramel.. Yummy.. Disebabkan aku xdak pan yang cantik, aku pon bantai la kuali kecik ni ha.. Then, put 1 cup of sugar on it.. Let it caramelize by its self.. Keep at low heat ok..  


After a while, gula korang tu akan bertukar kaler ke brownish ckit la. My advise, do not stir your sugar until it caramelize and the most important thing do not ever leave your sugar just like that. If not gula korang hangit la.. Bukan caramel dah namanya.. Hoho..


Half way done.. Ini kira dia baru bertukar kaler la.. Time ni la korang kacau-kacau gula korang ni smpi dia ala-ala dark brown ckit.. 


Then, you may transfer the caramel into a tray.. Let it relax for 5 minutes.. Sekarang caramel dh siap, lets move to pudding part pulak.. Didihkan fresh milk yang telah di measured 3 cawan tadi ke dalam bekas yang sesuai..  


Remember all, keep at low heat..  Lepas dah mendidih, biarkan dia rehat sampai ke suhu bilik.. Kira suam-suam kuku la.. 


Break all the eggs with 1 cup of sugar and then stir it until it fluffy a.k.a kembang.. Then you may mix the fresh milk, the fluffy eggs and 2 tablespoons of essence vanilla together -gether. Dah siap ja, korang tuangkan ingredients tadik dalam tray yang dah diisi dengan caramel.. Now, dah 90% siap and masa untuk final stage!! Dalam buku dia kukus dalam oven, tapi aku ni lagik selesa kalo guna cara tradisional ja.. So, aku kukus la guna tempat pengkukus mak aku yang dah lama terbiar dalam almari cabinet tu ha..


Kukus dalam 25-30 minit, then check la texture dia mcm mna.. Ambek then try cucuk dia.. Kalo dia dah membentuk so dah boley ready untuk diangkat..!! 

1





2





3





Tadaaaaaaa!!



Pudding Caramel kegemaranku!!

SELAMAT MENCUBA!




  



Sunday, April 1, 2012

Hari minggu~

Dear blog,

Last weekend the whole family turun island nak pegi carik wedding dress untuk abang aku dua orang yang nak kawen hujung bulan 8 tahun ni.. It was so terrible when you have to wait and wait till they found one. . Seriously it took more than hour okayyy.. Grrrrr.. So aku decided later on untuk aku punya wedding dress, aku nak pegi kat tailor personally.. So i can design my own dress for my wedding..  After settle down the bride and groom dress, we straight away drove car to the Gurney Drive.. Hoorayyy makan time!!

Ape lagi aku macam biasa la g carik PASEMBOR Pakcik Syariff ni dlu la kan.. Muahahahha..




 Naufal bz with the ipad!

Kak heidi and me!





Lepas dh mengenyang kan perot masing-masing.. Kak zura ajak tngok movie Mirror Mirror. *Mirror Mirror on the wall, who is the fairest lady in the world?? Hoho.. Seronok gak nak tngok movie ni, almaklumlah aku bulan ni memang bz gila.. last movie aku tngok pon ghost rider 2.. 


Kitaorg pon g la beratur nk bli tiket.. Naseb time aku nk bli tu, x ramai org que.. Smpi ja kat kaunter, aku dh excited.. Tapi sekali tngok tinggal tiket kol 21.40 je yang paling awal + seat available untuk 9 org sekali just tinggal 3 line from the screen ja.. Lg sadis! Last2 semangat punya pasal aku pon decide untuk split kami smua.. X sanggup aku nak melangut ja tngok screen.. Kang aku fade up, terus dengkor + ternganga + meleleh ja dalam wayang.. *sengal Haaaaa... Time 2 mula la kan orang nak baling pop corn dekat aku.. Hoho.. So sementara dok tunggu movie start, hannah ngn naufal  pon mula la merengek nk makan ice cream.. Aku pon suggest la jom kita pegi beli ice cream kat mcdonald ja la.. Hannah ngn naufal ni bukan boley sangat kang demand dia mak ai tinggi nak mampos!! Mula la kang mengada-ngada nak baskin robbin la, tutti frutti la.. adehhhh high demand sungguh budak zaman sekarang ni.. zaman aku dlu paling femes pon ice cream malaysia.. Memang nikmat habes makan ice cream 2.. Huahuaa..





Hahaha.. aku pon ape lagi tumpang sekaki makan kt mcdonald.. Haish.. macam mna la aku x gain weight kalo macam ni banyak aku makan.. Nafsu semata - mata.. Perot oh perot kenapa lah ko x paham erti kenyang.. Habes ja makan light supper ni teros masuk dalam cinema hall..


Bajet model GSC la nih?? Adehhh..


Habes wayang dalam pukul 23:30.. Sementara menunggu abg aku byar tiket parking.. Adek aku pon sempat lagik ajak posing.. Adehhh.. Time ni aku memang dah ngantok gila dah.. Dah2 jom balik rumah tidoq!!